Narsissisten

Jeg mistet meg selv til en narsissist

Et eller annet sted på veien mistet jeg meg selv

Jeg har en anelse om når det skjedde. Jeg kan vagt huske hvem jeg var før.
Ei sterk, flott jente som hadde sunne grunnverdier, som sa hva jeg mente og stod for det. Jeg visste at jeg var attraktiv og verdifull for noen.
Men så, hva skjedde…. jeg forelsket meg. En annen ble viktigere i livet mitt enn meg.
Jeg ble hekta, på et håp om gjengjeldt kjærlighet.

Jeg har en anelse om når det skjedde. Jeg kan vagt huske hvem jeg var før.
Ei sterk, flott jente som hadde sunne grunnverdier, som sa hva jeg mente og stod for det. Jeg visste at jeg var attraktiv og verdifull for noen.
Men så, hva skjedde…. Jo, jeg forelsket meg. En annen ble viktigere i livet mitt enn meg.
Jeg ble hekta, på et håp om gjengjeldt kjærlighet.

Til deg som lurer på om du har rotet deg bort i et dårlig kjærlighetsforhold eller en narkopat (narsissist/psykopat)…..

….. magefølelsen din sier ofte det meste. Lytt til den!

Når kjærligheten blir giftig, når den man forelsker seg i ikke bygger deg opp, men bryter deg ned sakte fordi han/hun forsøker å overta de gode egenskapene du har selv, eller at han/hun rett og slett  ikke bryr seg, du fyller bare et behov i livet hans/hennes. Han tar det han vil ha og så flakser han videre uten å se seg tilbake, uten å gi deg noe i retur.
Jeg er ingen fagperson innen psykiske lidelser, men magefølelsen sier at når det er slik så har du antagelig rotet deg borti en narsissist.

Jeg er en People Pleaser eller empat om du vil. Disse energi-vampyrene elsker det og kommer inn i livet mitt om igjen og om igjen.
Men hva får ei sterk, selvstendig og flott jente til å finne seg i å bli behandlet sånn? Forelskelsen går jo over etterhvert, ikke sant.
Vel, når du er en empatisk person og people pleaser har du veldig vanskelig for å si nei. Lykken ligger i å tjene andre. Og en medavhengig trenger å bli bekreftet. Jeg trenger å føle meg nødvendig for noen.
Så det blir en avhengighet, et hekt, et gjentagende mønster, en selvødeleggende tendens til å vikle seg inn i uholdbare situasjoner.
Det er en følelsesmessig berg-og-dalbane. Man er hekta på hormoner som Oxytocin, Serotoning og Dopamin.

Narsissisten på sin side er bare et tomt skall og trenger andre til å fylle det med innhold for at livet skal føles meningsfylt. Han/hun trenger en people pleaser for å få tilfredsstilt sitt behov for beundring og selvdyrking og  vil suge til seg bekreftelsen og tilbedelsen.
Det er ikke sant at de er uten følelser, de har et kaldt raseri mot alt og alle og de føler forakt for svakhet.
Å føle seg betydningsfull eller omgi seg med betydningsfulle mennesker gir dem et kick, en eufori, et slags energi-boost om du vil.
Tilslutt går de lei av offeret, kaster det fra seg og finner seg et nytt friskt offer og katt-og-mus-leken kan starte på nytt.

Om medavhengighet og narsissisme:
Echo og Narcissus; den selvutslettende og den selvopptatte; de mislykkes begge i kjærlighet.
Echo oppnår ikke gjenkjærlighet, og Narcissus mestrer ikke det som noen ganger er vanskeligst av alt – selvkjærligheten.
Opphavet til uttrykket narsissisme kommer fra den romerske poeten Ovids nedtegninger i «Metamorfoser» fra myten om nymfen Echo og hennes ulykkelige forelskelse i elvegudens sønn, Narcissus. Den vakre sønnen har bare øyne for seg selv og avviser alle som forsøker å vinne hans hjerte.
Dermed stivner Echo til stein i sin kjærlighetshunger, og gudene bestemmer at Narcissus skal straffes for sin selvdyrking. Så når Narcissus ser sitt eget speilbilde i et tjern, klarer han ikke å løsrive seg, men sykner til slutt hen og dør.

Når ikke bekreftelsen, kosen og sex’en kommer savner jeg ham forferdelig. Jeg trenger det. Savnet utløser stress, angst og sorgfølelser (Kortisol og Adrenalin).
Det blir rett og slett en fysisk smerte, en hjertesorg og det er forferdelig vondt.
Jeg vi ha tilbake de gode følelsene, koste hva det koste vil, jeg er villig til å ofre sjelen min og egenverdet for å få det.
Jeg trenger å føle meg ønsket, å vite at noen trenger meg, jeg vil bety noe for noen. For ham. Det er bare han jeg vil ha!
Han fyller tankene mine hele dagen, hver time, hvert minutt. Det er en besettelse!

Jeg er en god mor og barna kommer alltid først.  Jeg gjør alt for dem!
Men den selvutslettende holdningen fungerer dårlig i et parforhold.

Narsissisten jeg har møtt har utnyttet dette til det fulle.
Han får det alltid som han vil, men nå jeg er blitt tryggere. Jeg lærer, jeg gjør motstand.
Det er antagelig ikke utfordrende nok for ham lenger så han utvikler mer og mer negative holdninger til meg. Kommunikasjonen er kort og brutalt rett på sak.  Forholdet er blitt flatt og ensidig. Jeg gir, han tar.
Han kjeder seg og magefølelsen min sier meg at han har funnet en ny. At han er i ferd med å dumpe meg (og faktisk, det beste er om narsissisten forlater deg fordi om du forlater ham så vil du gi ham en narsissistisk skade og han vil aldri tilgi deg og vil forsøke å ødelegge deg eller skade deg for å få hevn).
Det er han som styrer ballet og bestemmer når ting skal avsluttes.

Han mangler en dimensjon, han har ikke evnen til å føle og gi kjærlighet og omsorg. Han forstår ikke hva empati er. Han har forsøkt å kompensere på dette med usedvanlig god sex, men i det siste virker det mer som han onanerer når vi er sammen. Det er lite kos eller kjærlighet i det.
Av og til ser jeg glimt av sjarmøren og elskeren, men oftere og oftere er det noe mørkt som skygger over forholdet.

Snart er det over og han lar meg være i fred, håper jeg. Jeg føler meg lettet selvom det er utrolig vondt å bli forlatt.

Jeg har innsett at dette er som å slutte å røyke eller å slutte med narkotika. Trangen kommer tilbake etter en stund, men det går lenger og lenger tid i mellom hver gang.
Jeg har gått tilbake og tigget på mine knær om å bli tatt tilbake, gang etter gang. Og brutt med ham igjen når han ikke møtte mine behov. Og blitt tatt tilbake for bare å bli ydmyket ennå mer. Det er sykt. Jeg forstår det.

Når du ikke klarer å gå
Jeg har svelget mange kameler.
Å ha et forhold til en narsissist er farlig. Det ødelegger deg.
Jeg’et ditt endres, selvbildet ditt ødelegges.  Du blir ingenting. Du vil slite med angst, stress, depresjon og i verste fall selvmordstanker. Du kommer til å bli fysisk dårlig, med kvalme, oppkast, diaré, søvnløshet, vekttap og total mangel på energi. Du vil glemme hobbyer og små gleder, du isolerer deg fra familie og venner.
Du viser symptomer på PTSD.
Du vil forandre deg. Det er IKKE oppbyggelig!

Jeg er blitt nummen og er redd for at han er den siste og at det ikke finnes noen bedre for meg i dette livet. Samtidig er jeg sint på meg selv. Narsissisten tilbyr ikke kjærlighet, ømhet eller omsorg.

DETTE ER IKKE KJÆRLIGHET!

Narsissisten kan ha samvittighet og føle skyld, men han endrer seg ikke. I hans verden er han unntatt alle regler. Han trenger ikke forholde seg til regler fordi han kommer seg alltid unna med en løgn eller sjarm.
Når han merker at du er i ferd med å gi opp, hvis han ikke er helt ferdig med deg ennå, viser han seg fra sin mest sjarmerende side for å bøte på skadene han har gjort, for å kunne holde på deg litt til. Eller han spiller på din empati og omsorg ved å gjøre seg selv til offeret og deg til den som skader. Til han går lei og kjeder seg. Da blir du forlatt.

Han vil ikke bry seg når det går dårlig for deg, du vil få klar beskjed om å klare deg selv (selvom han tviler på at du vil klare deg så godt uten hans storslåtte bidrag) i beste fall vil han gi deg noen små halmstrå om en mulig fremtidig lykkelig situasjon, som alltid er løgn, eller han vil «fade ut» og forlate deg uten noe form for forklaring eller avslutning.
I beste fall blir du dumpet fordi han har funnet en ny – noe han selvfølgelig vil fortelle deg klart å tydelig.

Du kan bli plassert på gress til han får bruk for deg igjen. Da får du små drypp med oppmerksomhet av og til, akkurat såvidt nok til å holde liv i forholdet til han returnerer og vil misbruke deg litt mer.
Ikke tro på det, ikke forvent noe som helst!

GLEM DET! DET ER HÅPLØST!

Forlat situasjonen og personen. NÅ!

Takk til Anita Sweeney for klar tale som åpnet øynene mine for hva jeg har vært utsatt for. Jeg ønsker å bidra i arbeidet med å eksponere narsissistenes spill.
Hør henne her:
Frilanserkanalen: Jeg elsker en psykopat

Frilanserkanalen: Jeg elsker en psykopat 2

Les fortsettelsen her: Bruddet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..