Dr. Jekyll and Mr.Hyde

images-2Han er på en måte litt omskiftelig, litt tosidig, hmmm?
Dere har det tilsynelatende kjempefint sammen, men så plutselig får du kanskje ertet ham litt for mye eller du spør ham om noe som setter ham helt ut. Eller kanskje du ikke gjør noe som helst. Du har ikke peiling på hva som skjedde.
Men nå har oppførselen hans endret seg fullstendig!
Han er blitt over-defensiv.  Han skriker til deg eller han er avvisende og trekker seg unna, er anklagende eller sarkastisk.
Vel, uansett hvordan han oppfører seg så er det ganske tydelig: han har en Dr.Jekyll & Mr. Hyde- personlighet.
Og du aner ikke hvordan du skal takle det.

La oss ta en nærmere kikk på de forskjellige splittede personlighetene noen menn kan ha.

Mannen som ignorerer deg
Opp med handa hvis en mann noen gang har ignorert deg? Jepp, hånda mi er oppe.
Og skjedde det uten noe som helst forvarsel?
Til og begynne med var dere gode venner, men nå sier han plutselig ikke engang “Hei”.
Han vil knapt nok snakke med deg og når du tar initiativ til en samtale er han bare merkelig.
Jeg mener ikke en situasjon som f.eks: JegTror-Han-MuligensIgnorerer-Meg-Fordi-Hans-God Morgen-Hilsen-Idag-Ikke-Likner-Den-Igår.
Jeg snakker om når han snur hodet vekk når du møter ham. Du får ikke blikk-kontakt engang! Eller han forlater rommet når du kommer inn i det.
Eller han oppfører seg slik H G Tudor beskriver her: Why? What? Who?

Det er på høy tid å identifisere fyren som plutselig har gitt deg en kald skulder som en med Dr. Jekyll & Mr. Hyde-personlighet. Han har i beste fall to ansikter om ikke flere (!)
Det er en veldig, veldig stor sjanse for at han ikke er så veldig forelsket i deg.
Og, hvis han er det, er dette en forferdelig måte å vise det på!
Ærlig talt! Du fortjener mye bedre!
Jeg har ignorert gutter jeg har likt, men det var bare fordi jeg var umoden.  Å ignorere noen for selv den minste ting tyder på uutviklede sosiale ferdigheter.

Når en mann ignorerer deg må du IKKE ta det personlig. Om han ikke ønsker å være sammen med den fantastiske personen som er deg? Greit. Det er hans tap!
Selv om du gjorde noe for å utløse denne reaksjonen så er det likevel hans skyld at han ikke snakker til deg og velger å holde for seg selv hva årsaken til denne reaksjonen er.

Anbefaler jeg deg å konfrontere en fyr som ignorerer deg?

Det avhenger helt av situasjonen.
Du må prøve å se på det på en objektiv måte. Om venninnen din hadde det samme problemet, hva ville du rådet henne til å gjøre?
Ville du sagt at hun skulle spørre ham: «Hva er feil med deg egentlig?» til en fyr som sannsynligvis aldri likte henne i utgangspunktet? Nei, glem det.
Vanligvis så fortsetter jeg bare å gjøre det jeg pleier å gjøre i livet mitt og har en super dag uansett!

Mannen som blir sint uten grunn
Denne fyren har gjerne evnen til å få deg til å føle deg som den skyldig … om du lar ham gjøre det. Igjen så anbefaler jeg deg sterkt å se objektivt på situasjonen.
Gjorde du egentlig noe galt?
Når noen er sint på deg uten grunn så får det deg til å føle deg virkelig dårlig. Det føles urettferdig. Du vet ikke om du skal prøve å rette på tingene eller bli sint akkurat som ham.
Husk at noen mennesker har problemer med å takle sinne. Eller de håndterer ikke stress så godt. Kanskje han trenger en venn i denne situasjonen og ikke et romantisk forhold.
Hvis hans grunnløse sinneutbrudd er skadelig for helsen din så bør du holde deg unna til han finner ut av det.

Tiltak
1. Behandle ham alltid med respekt. Du ønsker ikke å beskylde ham for noe. Han har tydeligvis en eller annen slags følelsesmessig blokkering i tillegg til noen mer dyptgående problemer. Å anklage ham vil ikke hjelpe.  Å klage på hans oppførsel hjelper heller ikke, selv om du har rett.
Hold en lav profil. Hold deg rett og slett unna!
Å respektere ham og hans følelser vil gjøre enhver Dr.Jekyll & Mr.Hyde-type lettere å håndtere.

2. Husk! Du glemmer.
Ikke la hans sjarmerende sider overskygge alle de gangene han fikk deg til å føle deg ussel eller usikker. Husk når du blir tråkket på og skjemt ut.

3. Ta en objektiv sjekk og vær 100% sikker på at du ikke gjorde noe galt.
Det skader aldri å sjekke. Når du har sett objektivt på situasjonen og kanskje oppdaget at du dro fram et tema han har gitt spesielt beskjed om at han ikke vil du skal bry deg med? Hva gjør du da? Du sier unnskyld.
Dette dreier seg om å respektere hans følelser. Ikke vær sta eller dum. Noen ganger må du beklage og gå videre.

4. Vurdere å holde avstand. Om han er en fyr som veksler mellom snill og slem gutt i samme kropp vil det antagelig være ganske skadelig for din selvfølelse å være i nærheten av ham. Du kan aldri glede en som er på den måten.
Ikke oppholde deg i nærheten av noen som ser på deg som kilden til sine problemer.  Når det går så langt vil et forhold bli altfor vanskelig.
Det vil være umulig for deg å “fixe” ham eller å gjøre noe som helst riktig uten noe samarbeid fra hans side.

5. Aldri tro at du fortjener “straffen”. Du fortjener ikke noe sinneutbrudd eller “ Silent Treatment”. Han må faktisk begynne å sette ord på ting. Eller du må gå.

6. Husk gjensidighet.
Du kan ikke klage på at han er variabel, svikter eller forandrer seg hvis du selv har kuttet ut kontakt med vennene dine eller sviktet foreldrene dine. Vi burde virkelig behandle folk rundt oss slik vi selv ville like å bli behandlet. Du kan ikke forvente at noen skal være sosialt modne om du ikke er det selv.
Vi har alle ulike sider ved vår personlighet. Se for eksempel på barn, i det ene øyeblikket leker de lykkelig sammen og så i det neste så kan de krangle så busta fyker.
Men etterhvert som vi blir eldre modnes våre følelsesutbrudd. Det er unødvendig med sinneutbrudd om du klarer å si ifra om det som plager deg.

Hvert eneste menneske har mange gode egenskaper og noen ikke-så-gode egenskaper, men et viktig spørsmål å stille seg er hvorfor såkalte empater, dvs. høy-sensitive personer er så tiltrukket av narsissistiske personligheter?

Denne viktige innsikten kan hjelpe oss til å bli helbredet fra dysfunksjonelle relasjoner med narsissister. Når du har identifisert narsissisten i ditt liv, om det er din far, mor, søsken, ektemann, kone, venn eller sjef, vil kunnskapen gjøre deg sterkere og det er et stort skritt mot gjenvinning av ditt selvbilde og ditt egenverd.

Videoen under beskriver Fordekket narsissistisk personlighetsforstyrrelse som er skjult og ofte udiagnostisert i vårt samfunn.
Dette dreier seg ikke om den typiske overfladiske, selvgrandiose skrytepaven, men om den skjulte manipulatoren og renkesmeden som undergraver og spiser opp sjelen din.

Det er mange slags  varmhjertede, svært empatiske og kjærlige mennesker som opplever denne typen overgrep i skam og stillhet.

Jeg håper å bringe frem i lyset noen av disse ukjærlige og destruktive egenskapene som disse psykologisk syke menneskene ofte viser.

Det mest utfordrende steget er helt klart å identifisere dem i våre liv for deretter å ha mot nok til å stå i erkjennelsen av at vi anser denne oppførselen som totalt uakseptabel.

Mange av oss ble oppdratt til å tro at følelsesmessige overgrep er ok. Men prisen for å akseptere uakseptabel oppførsel er lav selvfølelse og manglende evne til å kommunisere eller erkjenne våre ønsker og behov.
Vi skammer oss til underkastelse og oppmuntrer således til nye overgrep, vi opprettholder den dysfunksjonelle syklusen ved å godta den. Vi blir medovergripere mot oss selv.

se video her (engelsk)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..