Narsissisten og hans medhjelpere

Narsissistens medhjelpere kalles ofte Flygende aper.
Uttrykket stammer fra filmen «The Wizard of Oz», der en ond heks bruker flygende aper til å gjøre  ærend for seg. Apene baner vei for, legger til rette for og glatter over narsissistens renkespill.

«Apene» lyver for narsissisten, rettferdiggjør hans/hennes handlinger, unnskylder dem, skryter av dem og prater ned andre som forsøker å stå i veien for «Kongen» eller «Dronningen» (The Queen Bee). De bidrar faktisk til å skade den utsatte enda mer.
Uten de «Flygende apene» ville ikke narsissisten klare seg lenge, de ville mistet sin makt og kraft over andre og sunket sammen, fordi de, ironisk nok, har liten tiltro til sitt egenverd. De trenger stadig bekreftelse fra andre på sin grandiositet og dette er årsaken til det evige renkespillet og «Crazy Making-spillet. De ønsker drama fordi da står de i sentrum for store mengder følelsesenergi og kan nærmest bade i det.

Narsissisten kan tilsynelatende strutte av selvtillit, men samtidig har han/hun så lavt selvbilde at det kunne fått plass på en tånegl, billedlig sagt.

I utgangspunktet kan hvem som helst bli en «Flygende ape». Foreldre, søsken, barn, venner, ekser, kjærester, kollegaer eller tilfeldige som narsissisten ønsker å bruke til å fremme sine saker.
Noen vil gjennomskue narsissisten og ikke bite på så lett, mens andre sluker alt rått og er salig utvitende. Noen vil frykte narsissistens hevn og terror om de vender han/henne ryggen og ikke går med på deres infame spill, mens noen gjennomskuer bløffen og kutter raskt kontakten med denne syke personligheten.

De som egner seg bedre til oppgaven som «flygende ape» enn andre, er mennesker som ikke stiller spørsmål ved påstander eller som ikke undersøker den utsattes historie. Ingenting er mer bekvemt for narsissisten enn folk som sluker deres løgner uten å stille kritiske spørsmål eller uten å be om dokumentasjon, vitner og bevis.

Personer som er livredde for å tape ansikt får jobben lett. Narsissisten kjenner seg igjen og identifiserer seg med denne holdningen.
Personer som liker å sladre er også yndede kandidater. Disse har ofte selv en lav selvfølelse og liker å føle seg bedre enn den som ligger nede. Narsissisten er en utmerket menneskekjenner og vet allerede dette om slike mennesker og gjør dem til sine perfekte marionetter.

En siste viktig mennesketype som lett blir «flygende aper» er en narsissist i konkurranse med en annen narsissist og personer som får fordeler av å gå i kompaniskap med narsissisten. De «prostituerer» seg mot goder som penger, gaver, status, tilgang på varer og tjenester de ellers ikke ville ha fått.

Ulempen er at narsissisten ikke er særlig lojal og har ingen moralske skrupler med plutselig å snu seg rundt og angripe sine egne «flygende aper» om han føler det for godt. Føler han seg truet eller destabilisert kan det resultere i en utskifting av «hoffet».
Narsissisten gjør de «flygende apene» til tankeløse nyttige idioter for sitt ondskapsfulle sinn som ønsker å skade andre på avstand.
Er du blitt utsatt for slik manipulasjon vil du føle deg dum og misbrukt.

Så, hvordan kan du gjenopprette din ære om du har vært en narsissistisk medhjelper?
Du bør få deg en annen hobby og passe dine egne saker.
Du kan holde fast ved ditt eget moralske kompass ved å spørre deg følgende før du gjør eller sier noe til en annen:

  • Er det sant?
  • Er det nødvendig?
  • Er det vennlig?

images

Om flygende aper

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..